default logo

Fysiotherapie >

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie houdt zich bezig met het bewegend functioneren van de mens. Lopen, staan, zitten, springen, bukken, draaien in bed, opstaan uit de stoel en traplopen zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Totdat u ergens last van krijgt, dan kan bewegen een uitdaging worden.

U kunt klachten hebben vanwege uw houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. De fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten.


Specialisaties

Fysiotherapeuten kunnen zich specialiseren door een opleiding na hun algemene fysiotherapie opleiding te volgen. Binnen onze praktijk hebben we de volgende specialisaties. Zie voor specifieke informatie per therapie de informatie onder het kopje ‘therapie’.

  • Manuele therapie
  • Oedeemtherapie
  • Kinderfysiotherapie
  • Fysiotherapie bij bekkenbodemproblematiek
  • Hydrotherapie (in het water)
  • Sportfysiotherapie
  • Reumagroep
  • Oncologische fysiotherapie
  • Kinesiotape

 

Voorbeelden

U heeft rugklachten: u krijgt informatie, adviezen en oefeningen. Bij acute klachten zullen specifieke rugoefeningen de pijn niet zo snel doen verdwijnen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat u zich beter voelt.

U heeft artrose: u krijgt uitleg over het belang van bewegen bij artrose, vergroting van de kracht in de spieren en verbetering van de houding.

U heeft een nieuwe knie: u leert opnieuw lopen, allerlei praktische informatie over de beste manier om te gaan liggen, zitten, opstaan, staan en lopen, advies over bewegingen die u tijdelijk beter niet kunt maken, zoals diep bukken en op de zij slapen en versterken van de kracht van de beenspieren.

U heeft nekpijn: u krijgt oefeningen, u leert ontspanningstechnieken en krijgt adviezen over een juiste lichaamshouding.

 

Vergoeding

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw verzekering vindt u voor hoeveel behandelingen u in aanmerking komt.

Chronisch volgens lijst Borst

Er is een lijst waarop de wettelijk bepaalde chronische aandoeningen staan die in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 worden vergoed uit uw aanvullende verzekering of, wanneer u niet aanvullend verzekerd bent, worden door u zelf betaald.

De arts stelt de medische diagnose en u heeft dus een verwijzing nodig.

 

Direct toegankelijk of verwijzing

U kunt rechtstreeks naar de fysiotherapeut, want er is Direct Toegankelijke Fysiotherapie (DTF). U hebt dus geen verwijsbriefje nodig van de huisarts of specialist. De fysiotherapeut doet een screening voor de intake. Deze screening telt mee, dus zonder verwijzing telt de eerste afspraak voor 2 behandelingen. Met verwijzing start de fysiotherapeut direct met de intake en kost u dit 1 behandeling.

 

Behandeling aan huis

Behandeling aan huis is mogelijk. Dit wordt echter alleen vergoed met een verwijzing van uw (huis)arts.